Shortlist

Media Mediasta

Tiukkaa aikapainetta ja omien kykyjen mittausta: Young Lions testaa nuoria lahjakkuuksia

27-vuotiaat Aina Viukari ja Tero Karjalainen osallistuivat Cannesin mainosfestivaaleilla Young Lions –kilpailuun. Printtisarjassa teemana oli köyhyys.

”Voiton printtisarjassa vei Italia Trump- ja Twitter-aiheisella työllä. Tuntuu että voittajatöissä tärkeää oli ideoiden provokatiivisuus ja volyymi ei niinkään viimeistely. Ehkä kansainvälisesti mainonnan pitää enemmän räjähtää suoraan sun naamalle, me ei haluttu huutaa”, analysoi Mirumilla työskentelevä copywriter Tero Karjalainen.

AD-työpari Aina Viukari on samaa mieltä. ”Meillä oli viimeistelty toteutus ja minimalistinen, oivallusta edellyttävä idea, ehkä se oli tähän kilpailuun liian hienostunut”. Young Lions -kilpailussa työt tehdään aina yhteistyössä jonkin kolmannen sektorin kanssa. Tällä kertaa yhteistyökumppanina oli Global Citizen -järjestö ja toimeksiantona printtimainos, joka tukee tavoitetta poistaa maailmasta köyhyys vuoteen 2030 mennessä.

”Meidän ajatuksena oli se, että jos köyhyys on poistunut vuonna 2030, se löytyy silloin ainoastaan museoista. Tehtiin hieno kuva köyhää lasta esittävästä taulusta yksinkertaisella tekstillä: Poverty belongs to a museum”, kertoo Karjalainen.

Idea syntyi paljon yhdessä työskenneelle työparille tutulla metodilla. Ensin tarvitaan taustadataa, insighteja ja havaintoja elämästä ja paljon erilaisia ideoita. Niistä sitten valittiin paras, jonka perusteella alettiin työstää toteutusta.

”Sen tämä ainakin opetti, että hyvä idea ei vaadi aikaa. Reilu vuorokausi on ihan riittävä aika työstämiseen kun on selkeä tavoite”, sanoo Viukari.

Viidestäkymmenestä osallistuneesta työstä vain kolme palkittiin, voitto meni Italiaan eikä Viukarin ja Karjalaisen työ päässyt palkintopallille. Se tarkoitti myös sitä, että palaute tai analyysi työstä jäi saamatta.

”Meidän mielestä meidän idea on edelleen tosi hyvä, olisi tietysti ollut kiva päästä kuulemaan mitä tuomaristo siitä ajatteli. Onneksi oltiin itse tyytyväisiä, työn takana on helppo seistä selkä suorana”, sanoo Viukari.

”Se mikä tekee tästä kokemuksesta hienon ja opettavaisen on se, että tässä pääsee oikeasti testaamaan omia taitojaan ja vertaamaan niitä muihin. Se, että pääsee tähän näin nuorena”, Karjalainen jatkaa.