Shortlist

Media Mediasta

Somen ongelma on ihmisen ongelma: Haluamme niin kovasti olla oikeassa, että kiedomme itsemme valheisiin

Julkaistu Helsingin Sanomissa 21.11.2016 2:00 Päivitetty: 21.11.2016 9:00

Tekijä: Jussi Pullinen

Sosiaalisen median silotellusta todellisuudesta ja valeuutisista on helppo rakentaa itselleen paratiisi, jossa omat ajatukset ovat aina oikeita.

ME IHMISET rakastamme sitä, kun meille valehdellaan.

Jos teemme taidetta, sanomme haluavamme rehellistä palautetta. Se on tietysti vale. Haluamme, että meitä kehutaan kauniiksi, halutuiksi ja tarpeellisiksi. Töissä emme halua kuulla, että ideamme on huono tai että kokeilumme ei kanna.

SAMA PÄTEE, kun kyseessä on tieto.

Tutkimustiedosta vuonna 2009 tehdyn yhteenvedon mukaan ihmiset valitsevat suurimman osan ajasta tietoa, joka tukee omaa kuvaa maailmasta. Vain yhden kerran kolmesta valitsemme tiedon, joka pakottaa tarkastelemaan omia ajatuksia toisin. Nihkeimpiä olemme, jos ajatukset liittyvät uskontoon tai politiikkaan.

Valikoiva suhde todellisuuteen on siis ihmisen ominaisuus.

TÄMÄN VUOKSI Yhdysvaltain vaaleja seurannut kohu valeuutisista ei yllätä.

Viimeisten vaaliviikkojen aikana suosituimmat valeuutiset keräsivät Facebookissa huomattavasti enemmän huomiota kuin suosituimmat ”oikeat” uutiset. Eräs keksitty juttu, joka väitti paavin suositelleen Donald Trumpia presidentiksi, jaettiin lähes miljoona kertaa. Makedoniaan on syntynyt valeuutissivustojen keskittymä, koska länsimaiden klikkaajia on niin helppo rahastaa.

”Ihmiset jakavat asioita tuosta vain. Kukaan ei tarkista mitään”, ihmetteli valeuutisia Yhdysvalloissa tehtaillut mies Washington Postin haastattelussa – ja kertoi tienaavansa niillä tuhansia dollareita kuukaudessa.

Presidentti Barack Obama vaahtosi valeuutisten vaaroista torstaina lehdistötilaisuudessa Saksassa.

FACEBOOKIA, Googlea ja muita nettifirmoja vaaditaan paimentamaan valheet ulos palvelustaan. Viime viikolla kaksikko katkaisi mainostulot monilta valesivustoilta. Tämä on hyvä alku.

Ongelman ydin olemme kuitenkin me ihmiset. Rakastamme valheisiin kietoutumista. Sosiaalisen median silotellusta todellisuudesta ja valeuutisista on helppo rakentaa itselleen paratiisi, jossa omat ajatukset ovat aina oikeita ja minän ydin aina hyväksytty.

Myös ratkaisu olemme me. Tykkää myös sivuista, joiden kanssa olet eri mieltä. Yritä ymmärtää muiden argumentteja. Ole empaattinen myös inhoamiasi kohtaan. Etsi yllätyksiä mutta epäile liian ihania otsikoita. Yritä muuttaa mieltäsi, älä voittaa väittelyjä.

Se on vaikeaa mutta mahdollista. Koska me olemme ihmisiä.