Shortlist

Media Mediasta

Poiminta – AdWeek: Mitä markkinoijan tarvitsee tietää videomainostamisesta

AdWeek on koonnut kattavan listan ("What marketers need to know about how todays top social platforms measure video"), jossa esitellään kansainvälisten videoverkostojen vaihtelevia käytäntöjä mainosten mittaamisessa ja hinnoittelussa.

Mainostajat ovat AdWeekin mukaan turhautuneita kansainvälisten verkostojen läpinäkyvyyden ja selkeyden puutteeseen. Syyskuussa muun muassa The Wall Street Journal raportoi, että Facebook liioitteli kahden vuoden ajan videomainosten katseluaikoja. Facebookin kerrotaan raportoineen katsojaluvut 60–80 prosenttia yläkanttiin. WSJ perustaa arvion mediatoimistoyhtiö Publiciksen asiakkailleen lähettämään kirjeeseen.

Videoverkostojen vertailun vaikeus ei rajoitu ainoastaan siihen, että globaalit jätit eivät ole olleet halukkaita tekemään käytännöistään läpinäkyvämpiä. Verkostot eroavat käyttöympäristöjensä puolesta paljon. Kuluttajat katsovat mainosvideoita eri tavoin eri verkostoissa. Ovathan verkostot myös medioina lähtökohtaisesti erilaisia. Esimerkiksi Snapchatillä mainoksien äänet ovat oletuksena päällä, Facebookilla pois päältä.

Suomessa suuret videoverkostot, Sanoman Ruutu ja Bonnierin MTV, käyttävät keskenään vertailukelpoisia mittareita sekä samaa riippumatonta mittaajaa. Videon käynnistys lasketaan katseluksi ja videoverkostojen tavoittavuudet tarkistaa Comscore. Sen mukaan kaikista Suomessa videomainontaa myyvistä yhtiöstä, myös kansainvälisistä, suurin on Ruutu videoverkosto. Sitä pyörittävän Nelonen Median mukaan siellä mainoksista 85 prosenttia katsotaan alusta loppuun. Alusta kerää 2,7 miljoonaa kuukausittaista katsojaa ja tarjoaa sisältöjä muun muassa Nelosen tv- ja radiokanavilta, Helsingin Sanomilta ja Ilta-Sanomilta.

IAB Suomi on myös julkaissut mainostajille ”Videomainonnan ostamisen oppaan”.