Shortlist

Media Mediasta

Paavikin käy valemedioita vastaan

Kristuksen käskynhaltija maan päällä Paavi Franciscus on liittynyt valemedioiden ja huonon journalismin vastaiseen taistelun. Belgialaiselle katolilaiselle viikkolehdelle antamassaan haastattelussa Paavi sanoo, että "disinformaatio on todennäköisesti suurin haitta mitä media voi tehdä." Paavi peräänkuulutti medialta selkeyttä ja läpinäkyvyyttä ja vertasi skandaalinhakuisuutta koprofagiaan, eli ulosteen syömiseen. Paavi pahoitteli lausunnon yhteydessä kielenkäyttöään.

Suomi on maailman kärkeä uutismedioiden luotettavuudessa. Kesäkuussa julkaistussa Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2016 –kyselytutkimuksessa, 65 prosenttia suomalaisista piti uutisia luotettavina. Suomalaiset ovat tutkimuksen mukaan kärkeä myös uutisten seuraamisessa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit räjäyttivät keskustelun medioiden luotettavuudesta. Moni miettii nostivatko valemediat tosi-tv-tähti Donald Trumpin Yhdysvaltojen presidentiksi. Helsingin Sanomat vieraili marraskuussa valeuutissivuja tehtailevassa kaupungissa Makedoniassa. HS:n artikkelista käy ilmi, että valhebisnes on paljon Trumpia suurempi ilmiö ja siitä hyötyy rahallisesti myös Facebook. Myös mediatutkija Anu Koivunen kävi HSTV:n vieraana puhumassa valeuutisista ja ”valtamediasta”. Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa sunnuntaina.

Marraskuussa Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ilmoitti yhtiönsä ryhtyvän toimenpiteisiin valeuutisten suitsimiseksi. Zuckerberg suhtautui aiemmin asiaan nuivemmin, mutta taipui kansainvälisen arvostelun edessä. Muun muassa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on puhunut täsmällisen uutisoinnin ja laadukkaan journalismin puolesta:

Valemediat ovat aiheuttaneet myös vastareaktioita kuluttajissa. Esimerkiksi the New York Times on nähnyt noin 10 prosentin kasvun tilauksissaan Yhdysvaltojen vaalien jälkeen. Alla lehden toimitusjohtaja Mark Thompsonin haastattelu uutistoimisto Bloombergille: