Shortlist

Media Mediasta

Katso dokumenttielokuva kaikkien aikojen VW-kampanjasta

Englantilainen elokuvantekijä Joe Marcantonio, jonka isä Alfredo työskenteli Volkswagenin 'advertising managerina' 1970-luvulla, on tehnyt dokumentin ja kirjan VW:n ikonisesta mainoskampanjasta, jolla Kupla tuotiin Yhdysvaltojen markkinoille.

DDB:n vuonna 1959 luomasta kampanjasta ei tee ikonista pelkästään sen ennenäkemätön ja ikimuistoinen tyyli, vaan myös sen tuloksellisuus. Ensinnäkin tuote oli saksalainen. Iso osa tavoitelluista kuluttajista oli osallistunut sotaan Saksaa vastaan. Toiseksi, tuote oli pieni ja taloudellinen auto markkinnassa, joka antoi nimen kokonaiselle autotyypille – amerikanraudalle. Lisäksi kuplavolkkari oli kirjaimellisesti Adolf Hitlerin lempilapsi. Hitler halusi saksalaisperheille taloudellisen, luotettavan ja laadukkaasti massatuotetun auton. Tehtävään hän määräsi vuonna 1934 itävaltalaisen Ferdinand Porschen. Lopputuloksena oli maailman eniten valmistettu auto, jonka tuotanto loppui Brasiliassa vasta 2000-luvun alussa.

Marcantonio toteaa AdWeekille, että asiakkaiden on otettava riskejä, jotta rehellistä jälkeä voi syntyä. "Volkswagenin rohkeutta ei voi aliarvioida", hän sanoo. 

"He olivat tarpeeksi uskaliaita luottamaan Bernbachiin* täysin, ja heidät palkittiin runsain mitoin."

*toim. huom. DDB = Doyle Dane Bernbach 

"Remember Those Great Volkswagen Ads?" from Dial M Films on Vimeo.